Kuumina aurinkoisina päivinä me kaikki rakastamme mehukkaita, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia lautasellamme. Käytkö lauantaisin torilta tekemässä ostoksia? Jos teet tuoretuoteostoksesi viikoittain, kuten monet meistä, alta löydät muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit pitää herkulliset vihannekset ja hedelmät tuoreina mahdollisimman pitkään ja nauttia rapeista ja mehukkaista vitamiinipommeista seuraavaan viikkoon saakka.

Varsinkin kesällä houkutus säilyttää kaikkea jääkaapissa on suuri – mutta älä kuitenkaan sorru siihen. Jotkut hedelmät ja vihannekset voivat nimittäin paremmin keittiön työtasolla tai pöydän hedelmäkulhossa, kun taas toiset viihtyvät viileässä jääkaappiympäristössä.

Ja muista, että kaikki niistä eivät tule toimeen keskenään – ne mätänevät nopeammin yhdessä säilytettynä. Se perustuu tieteeseen (etyleenikaasun tuotantoon), mutta jos säilytät kaiken eri astioissa, ongelmaa ei ole.

Mitä ei pitäisi laittaa jääkaappiin ollenkaan?

On joitakin tuotteita, jotka eivät kuulu jääkaappiin laisinkaan. Perunat, sipuli, valkosipuli, kurpitsa ovat vihanneksia, jotka voivat paremmin pimeässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa, joten sinun tulee säilyttää niitä ruokakomeroissa tai keittiön kaapissa. Vältä muovipusseja, koska ne säilyttävät ylimääräisen kosteuden ja aiheuttavat mätänemistä. Myös tomaatit säilyttävät parhaan maun ja mehukkuuden jääkaapin ulkopuolella, joten irrota ne varsista ja säilytä työtasolla.

Anna hedelmien kypsyä ennen jääkaappiin laittamista

Suurin osa torilla tai myymälässä myydyistä hedelmistä ei ole vielä täysin kypsiä. Voit ihan hyvin jättää ne työpöydälle, kunnes ne ovat mehukkaan kypsiä. Banaanit, mangot, avokadot, ananakset, päärynät, persikat, nektariinit, kaki, aprikoosit, melonit, kiivit, omenat ja monet muut jatkavat kypsymistä huoneenlämmössä. Pidä ne kuitenkin erillään toisistaan, sillä jotkut niistä tuottavat melkoisen määrän eteeniä ja saavat muut herkulliset hedelmät mätänemään nopeammin. Kun ne ovat täydellisen kypsiä, laita ne jääkaappiin. Kyllä, jopa banaanit! Ne mustuvat ulkopuolelta, muta sisältä ne pysyvät vielä muutaman päivän täydellisinä pehmenemättä liikaa. Vesimeloni on erinomainen välipala, joka nesteyttää kuumina kesäpäivinä. Säilytä kokonaiset vesimelonit työtasolla, jolloin ne maistuvat parhaalta. Kun olet leikannut vesimelonia, kääri loppuosa tiukasti kelmuun tai laita ilmatiiviiseen astiaan, jolloin se säilyy jääkaapissa 3–4 päivän ajan.

Jääkaapissa säilytettävät hedelmät ja kasvikset

Kaikki marjat (karhunvatukat, mansikat, vadelmat, mustikat …) ja kirsikat tulee säilyttää raikkaassa ympäristössä, joten laita ne suoraan jääkaappiin avoimeen kulhoon tai astiaan. Ja jopa kypsät sitrushedelmät (sitruunat, limetit, appelsiinit, mandariinit …) säilyvät jääkaapissa pidempään. Laita ne irrallisena tai verkkopussissa vihanneslaatikkoon ja kääntele niitä ajoittain, jotta ne saavat ilmaa. Vaikka useimmat sitrushedelmät voidaan säilyttää irrallaan, sitruunat tulee laittaa muovipussiin ennen jääkaappiin laittamista. Mitä tulee kasviksiin, useimmat niistä rakastavat jääkaapissa olemista. Lehtivihannekset (pinaatti, salaatti, lehtikaali, rucola …) pysyvät rapeampina ja kosteampina, kun taas punajuuret, pavut, porkkanat, parsakaali, kukkakaali ja muut vihannekset, jotka eivät nahistu, sietävät hyvin ympäristöä, jonka kosteus on matalampi. Käytä vihanneslaatikkoa fiksusti. Se on yksi jääkaapin aliarvostetuimmista, mutta ensiarvoisen tärkeistä ominaisuuksista.

Mukauta jääkaappi tarpeidesi mukaan

Hisense-jääkaapeissa on runsaasti tilaa kaikkien tuoretuotteiden säilyttämiseen. Käytä kaksiovista tai poikkiovista jääkaappia hyödyntääksesi leveämpää hyllytilaa ja Triple Zone Cooling -ominaisuutta. Näissä jääkaapeissa on kolme erillistä viilennysaluetta, mikä tekee säilytysjärjestelmästä joustavan. Käytä My Fresh Choice -vyöhykettä jääkaappina kesällä säilyttääksesi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, joita ei voi sekoittaa muiden kanssa, ja muunna se sitten pakastimeksi säilyttääksesi tuotteita seuraavan vuodenaikaan. Super Freeze -toiminnolla hedelmät ja vihannekset säilyttävät enemmän ravinteistaan ja kosteudestaan sekä täydellisen maun ja tuoreuden.