Puutarhamme ovat täynnä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, ja maalaismarkkinoilla leijailee herkulliset tuoksut. Valitettavasti tilanne ei ole tämä ympäri vuoden, mutta high-tech Hisense-jääkaappien ja -pakastimien avulla voit nauttia hedelmien ja kasvisten herkullisesta mausta kaikkina vuodenaikoina. Tutustu kasvisten pakastusoppaaseen, niin voit pitää kesän kasvikset osana ruokavaliotasi vuoden ympäri.

 

Miksi pakastaminen kannattaa?

Pakastaminen säilyttää kasvisten tuoreuden hidastamalla muutoksia, estämällä mikro-organismien kasvua ja ehkäisemällä pilaantumista. Ja mikä tärkeintä, pakastamisen avulla saat nauttia kasviksista loputtomina talvi-iltoina, kun haluat elää uudelleen kesän maut rapeasta salaatista ja auringon lämmittämistä tomaateista aina mehukkaisiin marjoihin saakka.

Mitä kasviksia voi pakastaa?

On tärkeää aloittaa korkealuokkaisilla tuotteilla, jotka ovat parhaimmillaan, jolloin ne säilyvät parhaiten. 

Pakastukseen sopivat kasvikset:

Maissi
Pinaatti
Kesäkurpitsa
Porkkanat
Herneet
Parsakaali
Kukkakaali
Purjot
Pavut 

Voit pakastaa lähes mitkä tahansa kasvikset, mutta ne, joiden kosteuspitoisuus on korkea, voivat sulaessaan muuttua pehmeiksi. Siksi suosittelemme, ettet pakasta niitä.  

Tällaisia kasviksia ovat:

Kurkut
Sikuri
Kaali
Sienet
Endiivi
Lehtikaali
Salaatti
Retiisit
Selleri

Kauanko kasvikset säilyvät pakastimessa?

On suositeltavaa, että käytät pakastetut kasvikset 3 kuukauden kuluessa tai viimeistään vuoden päästä. Säilytä niitä kuitenkin tasaisessa lämpötilassa ja vältä sulattamista ja uudelleen pakastamista. Jos kasvisten väri on haalistunut tai niissä on runsaasti jääkiteitä, ne saattavat olla pilalla. 

Miten kasvikset valmistellaan pakastamista varten?

Aloita pesemällä tuotteet kylmällä vedellä ja pilkkomalla ne sopivan kokoisiksi. Jos pidät kuorituista kasviksista, kuori ne ennen pakastamista. Useimmat kasvikset on myös hyvä kiehauttaa ennen pakastamista, sillä siten ne säilyttävät paremmin värinsä, koostumuksensa sekä makunsa.

Kiehauttaminen on yksinkertainen kasvisten kypsentämis- tai höyrytysprosessi, kunnes ne ovat osittain kypsyneitä. Laita vain pestyt ja pilkotut kasvikset kiehuvaan veteen tai höyrytyskoriin ja keitä niitä kasvistyypille sopivan ajan. Kaada vesi pois ja upota kasvikset kylmään veteen, jotta kypsyminen ei jatku. Kun olet valmis, laita ne pienempiin pakastinpusseihin tai ilmatiiviisiin rasioihin, jotta voit sulattaa juuri tarvitsemasi määrän.

Tomaatit ja muut kasvikset, joiden vesipitoisuus on suurempi, on parempi pakastaa soseutettuna.   

 

Voinko pakastaa hedelmiä?

Kyllä! Voit pakastaa kaikenlaisia hedelmiä, mutta muista, että sitrushedelmien ja vesimelonien rakenne muuttuu pakastettaessa pehmeäksi. Varmista ennen hedelmien pakastamista, että ne pestään ja valutetaan, ja että poistat kaikki huonot ja vihreät osat. Vaikka monet kasvikset säilyvät paremmin kiehautettuina, useimmat hedelmät voidaan pakastaa raakana.

 

Voinko pakastaa marjoja?

Kyllä! Marjat ovat täydellisiä pakastettaviksi. Sekä raakoina, mutta myös soseena tai keitettynä sokerin kanssa. Jos marjat on pestävä ennen pakastamista, varmista, että ne ovat kuivia, ennen kuin laitat ne pakastimeen. Hillo maistuu samalta valmistettuna niin tuoreista marjoista kuin pakastetuistakin. Joten marjoista ei kannata stressata, ne voi pakastaa ne lähes aina.

 

Entäpä tuoreita yrttejä?

Voit myös pakastaa tuoreita yrttejä. Pilko ne pieniksi paloiksi ja pakasta ne levyllä, jotta ne eivät jäädy yhteen. Jos haluat käyttää niitä keittoihin, voit myös yksinkertaisesti pakastaa ne jääpalamuotteihin tilkkaan vettä.

Mutta itse asiassa yrtit sopivat myös hämmästyttävän hyvin kuivattaviksi. Jos haluat säilyttää ne siten, että voit käyttää elintarvikkeiden kuivatuslaitetta (erinomainen myös hedelmille sekä joillekin kasviksille) tai uunia, jolloin voit käyttää sitä kuivaamiseen asettamalla sen alhaiselle lämpötilalle. Hisense-uuneissa on ylä- ja alalämmittimet sekä tuuletin-ominaisuus joka sopii erinomaisesti yrttien, hedelmien tai kasvisten kuivaamiseen.