On kesä ja aika kaivella kaapista uima-asut! Mutta auringolle altistuminen, merisuola, kloori, aurinkovoide ja hiki jättävät näkyviä kulumisen merkkejä uima-asuihin. Lisäksi uima-asut valmistetaan venyvistä materiaaleista, jotka vaativat erityistä huolenpitoa, jos haluat niiden pysyvän hyvässä kunnossa useamman kuin yhden kesän ajan.

Uima-asut on kuitenkin tärkeää pestä oikein, jotta ne kestävät pitkään. Noudattamalla muutamia pyykkiasiantuntijamme Aleš Briceljin hoitovinkkejä pidät uima-asusi loistokunnossa ja olet aina askeleen edellä vaurioita.

Milloin uima-asut on pestävä

”Uima-asu on suositeltavaa huuhdella tai liottaa kylmässä vedessä. Uinnin jälkeen etsi lähin suihku ja huuhtele itsesi ja uima-asusi. Näin neutralisoit materiaalin ja säilytät sen laadun. Pese uima-asu kunnolla 3–5 käyttökerran jälkeen.”

 ”Jos uit altaassa tai meressä, haluat poistaa uima-asusta kloorin ja suolan. Käytä hieman mietoa, mieluiten hienopyykille tai spandexia sisältäville kankaille tarkoitettua pyykinpesuainetta”, Bricelj selittää. ”Jotkut ehdottavat jopa tislatun valkoviinietikan käyttöä pesuaineen hätäkorvikkeena, koska se sekä poistaa hajuja että vähentää bakteereja kankaassa.”

Uima-asujen peseminen

Uima-asut on hyvä pestä käsin. Jos kuitenkin mieluummin käytät pesukonetta, laita uima-asu pesupussiin ja valitse pesuohjelmaksi hienopesu. “Käytä vähän pesuainetta ja unohda huuhteluaine kokonaan, kun peset uima-asuja”, Bricelj sanoo. ”Mielenkiintoista on, että miesten uimahousut sisältävät vähemmän spandexia, joten ne ovat kestävämmät ja voidaan pestä pesukoneessa.”

Näet uima-asuille tarkoitetun pesulämpötilan niiden pesuohjemerkistä.

Uima-asujen kuivaaminen

”Koska kuumuus voi heikentää uimapukumateriaalin elastisuutta, kannattaa niiden kuivaamista kuivausrummussa välttää. Kun uima-asu on pesty, on parasta puristaa hellävaraisesti siitä liika vesi pois tai rullata se pyyhkeeseen. Ripustaminen voi saada sen venymään, joten se on parasta levittää tasaiselle alustalle ja välttää metallitankoja, joista voi jäädä ruostetahroja. Vältä myös altistamasta uimapukua suoralle auringonvalolle, joka voi saada värit haalistumaan ja kuidut hajoamaan”, Bricelj ehdottaa.

Uima-asujen säilyttäminen

Ennen kuin laitat uimapuvun odottamaan seuraavaa uimakautta, varmista, että se on täysin kuiva. Pienikin määrä kosteutta voi johtaa homeeseen, josta on vaikea päästä eroon. Älä säilytä uimapukuja muovipusseissa, vaan kankaisessa vaatepussissa. 

Yllä olevia ohjeita suositellaan sekä uimapuvuille, bikineille että uimahousuille.

Entäpä märkäpuvut

Märkäpukuja hoidetaan melko lailla samalla tavalla kuin uima-asuja. On kuitenkin tärkeää, että et laita sitä pesukoneeseen. Älä myöskään huuhtele sitä vain ulkopuolelta, vaan anna sille riisuessasi kunnollinen huuhtelu myös sisäpuolelta. Märkäpukuja ei myöskään ole tarkoitettu käytettäväksi klooratuissa uima-altaissa. Mitä tulee kuivaamiseen, märkäpuku on parasta ripustaa erityiseen märkäpukuhenkariin tai muuten tukevaan ja pehmustettuun henkariin.