Jos TV-teknologioiden runsaus on saanut pääsi pyörälle, ei hätää. Tästä artikkelista saat selkeän katsauksen näiden kahden merkittävän TV-teknologian välisistä eroista, joista olet saattanut jo kuullakin.

Kun nykypäivänä astuu elektroniikkamyymälään, esillä on valtava valikoima eri TV-teknologioita edustavia laitteita. Jos olet etsimässä juuri sinun tarpeisiisi sopivaa televisiota, voi olla hankalaa saada tolkkua kaikesta tarjonnasta.

Tässä artikkelissa kerromme kahdesta teknologiasta: OLED ja ULED. Niiden nimet muistuttavat paljolti toisiaan, mutta niiden välillä on monia perustavanlaatuisia eroja, joista kerromme nyt. Mikä tärkeintä, selvitämme myös, mitä ne merkitsevän kotisi viihdejärjestelmän kannalta.

 

OLED

Jos sinulta joskus kysytään tätä tai haluat loistaa tietokilpailussa, OLED tulee sanoista Organic Light Emitting Diode. Tämä teknologia on hyvin erilainen kuin LED‑ ja LCD-televisioissa käytetty tekniikka. OLED-television jokainen pikseli tuottaa oman valon. Pikselit syttyvät ja sammuvat toisistaan riippumatta. LED-televisiossa tarvitaan puolestaan taustavalo. TV-kuvan osalta tämä tarkoittaa muutamia etuja OLED-laitteille.

 

Syvääkin syvemmät mustat

Yksi OLED-teknologian suurimmista eduista on tapa, jolla se tuottaa näytölle mustat. Koska pikselit voivat sammua toisistaan riippumatta, tuloksena ovat upeat mustan sävyt.

LED-televisiossa kirkkautta on himmennettävä saman vaikutelman aikaansaamiseksi (lisää tästä aiheesta myöhemmin). Tämä tarkoittaa myös sitä, että OLED-televisioissa on parempi kontrastisuhde. Kontrastisuhde kertoo, miten suuri ero on television tuottamien vaaleiden ja tummien sävyjen välillä.

 

Virrankulutus

On kuitenkin osa-alueita, joilla OLED ei yllä ihan LED-teknologian tasolle. Kirkkaus on yksi näistä. Vaikka OLED-teknologian tuottama kontrasti onkin vaikuttava, se ei aivan yllä LED-paneelien tuottaman kirkkauden tasolle. Jos virrankulutus painaa vaakakupissasi, OLED ei välttämättä ole sinulle paras valinta, sillä ne kuluttavat hieman enemmän energiaa muihin vertaisiinsa verrattuna. Alkukustannuksetkaan eivät ole edullisimmat, ainakaan nykypäivän TV-hintoihin verrattuna.

 

ULED

No mutta, mikä ihme on ULED? Toisin kuin OLED, kyseessä ei ole yksi ainoa teknologia.

ULED eli Ultra LED on termi, jota Hisense käyttää neljästä tärkeimmästä ominaisuudesta, jotka pitävät sisällään 20 eri patenttia. Nämä neljä ominaisuutta ovat ultralaaja väriskaala, paikallinen ultra-himmennys,

Ultra 4K ‑tarkkuus ja Ultra Smooth Motion. Kuten nimikin jo kertoo, kyseessä on LED TV ‑teknologia, jonka kaikki patentit parantavat katselukokemusta kotona.

 

Väri

ULED-televisioissa on laaja väriskaala, ja ne pystyvät tuottamaan äärimmäisen monipuolisen värivalikoiman, joten kuva näkyy kirkkaammin ja yksityiskohtaisemmin. Terminologiaan ja numeroihin sen enempää paneutumatta, Ultra HD Premium ‑standardin tämänhetkisten vaatimusten mukaan television on kyettävä tuottamaan 90 prosentin värialue DCI-P3-standardin mukaisesti mitattuna. U7A ULED ‑televisiossa vastaava arvo on 99,98 %.

 

Himmennys

Kuten edellä mainittiin, OLED tuottaa mustat pikseleitä sammuttamalla. ULED puolestaan hyödyntää paikallista himmennystä. U7A:n paneeli on jaettu useisiin eri vyöhykkeisiin, joista jokaista voidaan himmentää ja kirkastaa toisistaan riippumatta. Tämän ansiosta saavutetaan erinomainen kontrastialue sekä tarkat varjojen yksityiskohdat.

 

Tarkkuus

Kaikissa ULED-televisioissa on 4K Ultra High-Definition ‑tarkkuus, joka on 3 840 x 2 160 (kutsutaan joskus myös nimellä 2160p).

Pikseleitä on siis neljä kertaa enemmän Full HD ‑televisioon verrattuna. Oikeanlaisen 4K-sisällön kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että kuva on tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuin koskaan. OLED-teknologia ei ole sidottu tiettyyn tarkkuuteen, ja OLED-televisioissa onkin nähty viime aikoina sekä 4K:ta että Full HD:tä.

 

Liike

Kaikissa ULED-televisioissa hyödynnetään Ultra Smooth Motion ‑teknologiaa. Sitä voidaan pitää älykkäänä algoritmina, jonka avulla televisio tuottaa ja lisää kuvat videoon tehden siirtymistä sulavampia. Kun tämä yhdistetään Backlight Scanning ‑teknologiaan, nopeat toimintaelokuvat eivät enää näytä epäselviltä ja kirkkaat kohteet voivat liikkua tummia taustoja vasten ilman häiritsevää haloefektiä.

Tässä oli nopea katsaus OLED‑ ja ULED-teknologioihin, jotka perustuvat erittäin älykkäisiin ja huipputeknisiin ratkaisuihin. Toivottavasti näistä tiedoista on sinulle apua, kun olet hankkimassa uutta televisiota.

Ehkpä olet myös (edes hieman) enemmän ajan tasalla nopeasti kehittyvästä TV-teknologiasta.