Uudelleenkäytettävät juomapullot eivät ole paitsi tredikkäitä, vaan auttavat myös suojelemaan ympäristöä. Ne ovat helppo tapa vähentää öljyn käyttöä ja muovipullojen valmistuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, vähentää jätteen syntymistä ja suojella samalla vesistöjä sekä merieläimiä ja -kasveja. Tiesitkö, että muovipullon valmistamiseen kuluu enemmän vettä kuin itse pulloon mahtuu? Jotta saat kaiken irti uudelleenkäytettävästä pullostasi, on kuitenkin tärkeää huolehtia siitä kunnolla. Näin voit käyttää sitä pitkään pelkäämättä, että siihen kehittyy hometta tai bakteereja. Alla on muutama vinkki juuri tätä varten.

Päivittäinen puhdistus

Vesipullo on puhdistettava säännöllisesti, vaikka säilyttäisit siinä vain vettä. Puhdista pullo päivittäin täyttämällä se lämpimällä vedellä ja muutamalla tipalla astianpesuainetta ja puhdista pulloharjalla pullon seinämät, pohja ja kaula ja huuhtele huolellisesti. Kuivaa pullo pyyhkeellä tai anna sen kuivua ilmakuivaksi ilman korkkia, sillä muuten pulloon jäänyt kosteus luo ihanteellisen ympäristön bakteereille. Jos pullo kestää pesun astianpesukoneessa, voit välttää manuaalisen puhdistuksen käyttämällä Hisense-astianpesukonetta. Niissä on joustavat sisäkorit ja korkeussäädettävät yläkorit ja runsaasti tilaa puhdistaa suurempia uudelleenkäytettäviä vesipulloja. Jos pullosi on lasia, voit käyttää erityistä lasinpesuohjelmaa.

Perusteellinen puhdistus

Jos pullo haisee tai siinä näkyy hometta, pullo on puhdistettava perusteellisemmin käyttämällä vesipullojen puhdistustabletteja tai täyttämällä pullo puoliksi valkoviinietikalla, lisäämällä siihen kylmää vettä, liottamalla yön yli ja puhdistamalla se lopuksi. Valkoetikan sijasta voit myös käyttää kahdesta neljään ruokalusikallista ruokasoodaa ja lämmintä vettä.

 

Korkin puhdistaminen

On tärkeää puhdistaa myös korkki. Aloita irrottamalla rannehihna, jos sellainen on kiinnitetty. Puhdista se päivittäin astianpesuaineella ja harjalla tai laita se astianpesukoneen ruokailuvälinekoriin, jos korkki on liian pieni mahtuakseen telineisiin. Jos näen merkkejä homeesta, liota sitä liuoksessa, jossa on puolet valkoista etikkaa ja puolet kylmää vettä, ja jätä se yön yli. Tässä tilanteessa voit käyttää myös ruokasoodaa ja lämpimän veden liuosta.

 

Pillien puhdistaminen

Luo puhdistusliuos astianpesuaineesta ja kuumasta vedestä, upota pilliharja siihen ja kuljeta harjaa edestakaisin pillissä. Jos harja ei ole tarpeeksi paksu, sido useita harjaksia yhteen. Jos pilliin on tarttunut sitkeää likaa, kasta harja ruokasoodaan ja käytä sitä hellävaraisena hankausaineena. Jos sinulla ei ole pilliharjaa, voit käyttää pitkää pumpulipuikkoa tai hammaslankaa päästäksesi pilliin sisälle.

 

Hylsyn puhdistaminen

Jos sinulla on lasinen uudelleenkäytettävä pullo, voit käyttää pullon suojana holkkia. Hylsyn avulla saat pullosta tukevamman otteen, se pehmentää, kun lasket pullon maahan, eristää ja imee kondenssiveden. Pidä holkki puhtaana pesemällä se käsin tai pesukoneessa matalassa lämpötilassa, jos holkin puhdistusohjeissa sanotaan, että menetelmä sopii.