Grillaaminen on muutakin kuin ruoanlaittoa. Se on hauska tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Mutta älä anna hyvän ruoan ja seuran estää sinua puhdistamasta grilliä jälkeenpäin. Kun grillaaminen on ohi, varaa aikaa grillin puhdistamiseen, koska muuten sen käyttöikä voi lyhentyä.

Näin pidät grillisi huippukunnossa grillikausien aikana, noudata näitä astianpesuasiantuntijamme Alojz Prislanin antamia perusvaiheita.

Kuinka usein grilli tulisi puhdistaa?

“Grilli on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Kun olet lopettanut ruoanlaiton, odota, että grilli jäähtyy ja hankaa ruoanjäämät pois,” Prislan sanoo. Tämän lisäksi on myös suositeltavaa puhdistaa se perusteellisesti aina grillikauden alussa ja toistaa prosessi noin puolen vuoden välein – riippuen siitä, kuinka usein grilliä käytät. 

Miten grilliritilät puhdistetaan?

Astianpesukoneessa

Astianpesukone on luultavasti helpoin tapa. Ellei käytössäsi ole isompi grilli, ritilän pitäisi mahtua sen sisään. Suosittelemme käyttämään 70 °C:n tehopesuohjelmaa, kun käytät astianpesukonetta grilliritilän ja grillin kanssa käytettävien välineiden puhdistamiseen,” Prislan selittää. Tarkista, että valmistajan hoito-opas sallii grilliritilän puhdistamisen astianpesukoneessa. 

Polttamalla jäämät 

Toinen yksinkertainen tapa poistaa ruokajäämät ja mahdolliset bakteerit on yksinkertaisesti polttaa ne pois. Jätä grilli päälle korkeimmalla asetuksella vähintään 15 minuutiksi ruoanlaiton jälkeen.

Valkoviinietikalla 

Suihkuta valkoviinietikan ja veden sekoitusta ritilälle ja anna vaikuttaa tunnin ajan. Hankaa sen jälkeen ruokajäämät pois.

Ruokasoodalla 

Ruokasoodaa voidaan käyttää monissa eri tilanteissa, ja se tekee ihmeitä puhdistusaineena. Mutta tiesitkö, että voit käyttää sitä myös grillin puhdistukseen? Ripottele sitä yksinkertaisesti ritilän päälle ja anna sen tehdä taikojaan noin 10 minuutin ajan. Suihkuta sitten vettä sen päälle ja pyyhi puhtaaksi sienellä. 

Miten loput grillistä puhdistetaan?

Grillin ulkopuoli voidaan puhdistaa lämpimällä vedellä ja puhdistusaineella. Jos grilli on kuitenkin valmistettu ruostumattomasta teräksestä, käytä grillin puhdistukseen siihen suunniteltua puhdistusainetta ja mieluiten mikrokuituliinaa.

Grillin puhdistaminen sisäpuolelta on mahdollista vasta, kun grilli on täysin kylmä. Sen jälkeen tyhjennä tippa-astia ja pese se lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella.   

Kuinka grillin kanssa käytettävät välineet puhdistetaan?

 

Useimmat grillausvälineet voidaan pestä astianpesukoneessa, mikä on myös loistava tapa puhdistaa kaikki välineet, jotka koskettavat kypsentämätöntä lihaa. Tarkista sitä ennen, että grillausvälineet voidaan pestä astianpesukoneessa. Jos ne eivät sovellu pestäväksi astianpesukoneessa, on yleensä suositeltavaa pestä ne lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Tällaisia ovat mm. välineet, joissa on puinen kahva.